Persbericht: Maastricht demonstreert tegen uitzetting Afghaanse familie

In Maastricht vindt zondag 19 november as. een demonstratie plaats tegen uitzettingen naar Afghanistan. Directe aanleiding is de dreigende uitzetting van een Afghaans gezin, die veel aandacht kreeg van lokale tv-zenders. Vrienden van oudste zoon Haroon lanceerden daarop een petitie, die in slechts enkele dagen tijd door duizenden mensen werd ondertekend (op het moment van dit schrijven bijna 15.000).

We nodigen u van harte uit om naar Maastricht te komen en verslag te doen van de demonstratie.

Al bijna 40 jaar wordt Afghanistan geteisterd door oorlog. Steeds grotere delen van het land vallen weer in handen van de taliban en IS, sinds internationale troepen zich in 2014 terugtrokken. Dagelijks vallen dodelijke slachtoffers en gewonden bij aanslagen die in het westen amper het nieuws halen. Toch sturen Nederland en andere Europese landen duizenden Afghaanse asielzoekers terug naar hun land.

Dit beleid is een direct gevolg van de overeenkomst Joint Way Forward die de Europese Commissie ruim een jaar geleden sloot met de Afghaanse regering over de gedwongen terugkeer van vluchtelingen die in Europa geen status krijgen. In ruil voor 1,3 miljard euro per jaar tot 2020 neemt Afghanistan uitgeprocedeerde vluchtelingen terug. De Afghaanse overheid geeft echter toe de opvang van teruggekeerde vluchtelingen niet aan te kunnen; in 2016 keerden ook nog eens 1 miljoen Afghanen uit Pakistan en Iran terug, veelal onder druk van de autoriteiten in die landen.

In diverse rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International met Forced Back to Danger. Asylum seekers returned from Europe to Afghanistan (oktober 2017), wordt keer op keer geconcludeerd dat Afghanistan onveilig is. In de Global Peace Index staat Afghanistan, op Syrië na, te boek als het minst veilige land ter wereld.

Toch blijven Nederland en andere Europese landen Afghaanse asielzoekers uitzetten. Reden voor de beweging Stand Up For Afghans en samenwerkende partijen om in protest te komen. We roepen de regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen en niemand naar Afghanistan terug te sturen.

De actie wordt ondersteund door diverse lokale politieke partijen, waaronder Groenlinks Maastricht, PvdA Maastricht en Jonge Socialisten Limburg, SP Maastricht. Onder de sprekers vertegenwoordigers van Amnesty en Groenlinks Maastricht.

Meer informatie
Demonstratie: www.facebook.com/events/143240892973366/
Stand Up For Afghans: www.facebook.com/standupforafghans/

Contact
secretariaat@standupforafghans.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *